Olika typer av kolgrillar

Olika typer av kolgrillar

tips Vi går igenom de vanligaste modellerna av kolgrillar och guidar dig rätt. Kolgrillning är enligt många det enda riktiga sättet att grilla. Kolgrill är genuint, charmigt och ger god grillsmak. Men att grilla med kolgrill är också det svåraste sättet att grilla. Det finns ett antal olika varianter av kolgrillar som vi beskriver nedan.
Klassisk klotgrill
Olika typer av kolgrillar

Finns i olika storlekar men vanligast är 57 cm i diameter. Grillarna är runda till formen för att få bra cirkulation på värmen. Samtliga har lock vissa har gångjärn andra har lösa lock. Det kan vara en fördel med ett lock som har gångjärn, då behöver du aldrig fundera på vart du ska göra av locket.

Klotgrillarna är försedda med ventilation i botten och i locket för att kunna reglera luftflödet och därmed temperaturen. De finns ett kolgaller i botten och ett grillgaller i antingen rostfritt eller gjutjärn.

En klotgrill är mångsidig. Du kan grilla med kol, briketter eller en mix av båda. Undvik det vanliga misstaget att fylla hela botten med kol. Fylla halva ungefär, då har du möjlighet till en “Safe-zone” där du kan grilla indirekt och varmhålla vid behov.

Skötseln av en klotgrill är enkel, askan samlas upp i en askbehållare i botten av grillen som enkel att tömma. Komplettera grillen med en skyddshuv så har du en grill som är enkel att underhålla och som kommer hålla i många år.

Grilltunna
Olika typer av kolgrillar

En grilltunna är ett bra alternativ om du behöver lite större grillyta. Botten och locket är format som en tunna som ger värmen möjlighet att cirkulera. Då ventilationen oftast är placerat i gaveln på grilltunnan får man inte riktigt samma goda cirkulation som i en klotgrill. En fördel är locket som sitter fast och som du inte behöver fundera på vart du ska göra av det när det är varmt.

I en grilltunna kan du använda ganska mycket kol eller briketter och nå en hög värme. En grilltunna är annars lika mångsidig som en klotgrill. Grilla indirekt, direkt eller prova rökning. Då grillytan oftast är generös så är grilltunna utmärkt för att tillaga pizza på.

Askan samlas i botten av grillen vilket gör att du får använda en skopa eller askdammsugare för att göra rent grillen. Ett tips är att lägga aluminiumfolie i botten så att du enkelt kan tömma askan.

Grilltunnorna är lite större än många andra typer av kolgrillar men dom har oftast hjul och är enkla att förflytta.

Smoker
Olika typer av kolgrillar

Smokers eller rökar bli allt mer populärt i linje med att intresset för grill och matlagning ökar.

En smoker är väldigt allround förutom grymma egenskaper för rökning kan du använda en smoker för helt vanlig traditionell direkt och indirekt grillning. Smokers har en separat del för kol, briketter eller till och med ved. Då materialet är kraftigare än på t.ex. grilltunnor tål många smokers vedeldning.

Man har bra möjligheter att ställa luftflödet för att nå önskad temperatur. Då kol, briketter eller ved fylls på i en separat del av grillen är det enkelt att fylla på under tiden du grillar. Röker man så kan grillningen pågå i många timmar och då är det en förutsättning att det är enkelt att fylla på med mer bränsle.

Kamado
Olika typer av kolgrillar

Kamadogrillar är den hetaste grilltrenden. En kamadogrill är lite speciell. Grillen har tjocka keramikväggar och är väldigt tät. Detta innebär att du kan grilla på väldigt låg temperatur i många timmar. I Kamado använder man kol. När du tänder din kamado så använd tändkuber eller liknande produkter. INGEN tändvätska då detta riskerar att sätta sig i grillen keramikväggar och avge en väldigt otrevlig smak. Använd gärna en bra kol när du grillar. I och med att grillen är så pass tät så får du mycket mer grillsmak på det du grillar och då kan en bra grillkol vara väl investerade pengar.

En kamado är optimal för långa grillsessioner, rökning och bakning.

recept

Vardagsmarinad

recept

Oftast när jag gör en marinad till fläsk eller kyckling så blir det en grund på olivolja

recept

Picklad Rödlök

recept

Att pickla rödlök går snabbt och enkelt och de flesta har alla ingredienser hemma alla redan.

tips

Så grillar du med rökspån

tips

Att grilla med rökspån för höjer verkligen känslan av grillat.

recept

Flankstek - En mångsidig grillbit

recept

Flankstek är en nötdetalj som har blivit en favorit på grillen hos många.