Flankstek - En mångsidig grillbit

Flankstek - En mångsidig grillbit

recept Flankstek är en nötdetalj som har blivit en favorit på grillen hos många. Det är en styck detalj från djurets magmuskel och har låg fetthalt, ca 5%.

Flanksteken har långa muskelfibrer och kan upplevas som lite hård. Men med rätt temperatur och skuren tvärs över muskelfibrerna så är detta en delikatess.

En tacksam detalj

Flanksteken passar lika bra att grilla som hel bit eller skuren i skivor. Går alldeles utmärkt att bara salta och peppra. Föredrar du att marinera så är en mild marinad att rekommendera då köttet har en mycket god och djup köttsmak.

Tillagning

  1. För flankstek passar det bäst med direktgrillning. Hel bit grillas ca 8-10 minuter per sida. För skivor ca 3-4 minuter för medium. Flankstek rekommenderas stek grad medium, en well done flankstek upplevs som torr och hård.

  2. Stek grad medium: 58 grader

  3. Låt flanksteken vila ca 10 minuter i slaktarpapper eller smörpapper innan du trancherar, tänk på att köttbiten fortsätter tillagas även när du plockar av den från grillen och låter den vila.

Bra av flera anledningar
Priset på flankstek är bra. Du får mycket kött för pengarna.
Resterna av flanksteken är perfekt att använda till en god wok eller biff stroganoff.
Lätt och snabbt att tillaga
Går att variera och kombinera på många sätt