Våra bästa tips för en lyckad pizza!

Våra bästa tips för en lyckad pizza!

Tips När du bakar pizza på grillen i en pizzaugn finns det några saker vi tycker är viktigt att tänka på. Det bästa sättet att lära är givetvis att själv få testa och prova. Men några saker kan vara bra att ha med sig när man bakar sina första pizzor. Själv lyckades första pizzabaket på kamadogrillen väldigt bra. Men gott om självförtroende bjuds det in till pizzakväll. Denna pizzakväll slutade med pizza för samtliga, men den bakades av lokala pizzerian. Note to self: Varm tomatsås är dålig, dålig, dålig idé.
Våra bästa tips för en lyckad pizza!

 

1 En riktigt bra deg

För att lyckas få den där alldeles perfekt krispiga och samtidigt luftiga pizzan krävs en riktigt bra pizzadeg.

Ett riktigt bra recept som verkligen kan rekommenderas är Jonas Crambys recept från Café. 

Till 4 pizzor
600 g italienskt tipo 00-mjöl (eller annat proteinrikt mjöl)
12 g salt
20 g jäst
390 g vatten

Häll ljummet vatten i en stor bunke och rör i jästen tills den lösts upp. Blanda i mjöl och salt och rör runt med en träslev tills en jämnt blandad deg uppstår. Du behöver inte ens knåda. Täck med plastfolie och låt jäsa i rumstemperatur i 8–12 timmar.

Häll upp degen på ett mjölat bord och dela upp i fyra lika stora delar. Forma dem till runda bullar genom att sträcka ut en bit av degen och sedan trycka ner den i mitten. Upprepa ett par gånger runt om degen tills det blir en slät och spänd boll utan bristningar (se bilder). Pensla ett fat eller bricka med lite olivolja, lägg på bullarna, pensla dem med lite olivolja till och täck med plastfolie. Ställ in i kylen och låt kalljäsa i 2–4 dagar.

Våra bästa tips för en lyckad pizza!

 

2 Rätt mängd topping

Själv lägger jag ständigt på för mycket topping, men det gör att pizzan blir svår att grädda. Risken är att degen suger åt sig av fukten i toppingen och botten blir inte alls sådär härligt krispig som du önskar. Upplevelsen att äta blir också mycket bättre men mindre topping. Less is more helt enkelt.

 

3 En bra pizzasten eller pizzaugn

När degen väl sitter och du har toppat med din favorit-topping så är det dags för att grädda pizzan. Vi upplever att många billiga pizzastenar inte håller måttet. Antingen släpper dom igenom för mycket värme och pizzan bränns eller så spricker dom.

Satsa på en bra sten eller varför inte en riktig pizzaugn?

Du hittar vårat utbud på pizzaugnar här.
Kamado grillar är också väldigt bra när det kommer till pizzabak

 

Våra bästa tips för en lyckad pizza!

 

4 Hög värme

Se till att ha tillräckligt hög värme och framför allt låt stenen bli riktigt varm.

Starta grillen eller pizzaugnen i tid. Lägger du på pizzan på en sten som inte är tillräckligt varm så tenderar pizzan att klibba och fastna på stenen och snart är katastrofen ett faktum och du får åka till lokala pizzerian och hämta pizza istället. Been there done that

Våra bästa tips för en lyckad pizza!

 

5 Variera, våga testa och gör några extra degar

Våga experimentera med degen. Testa olika recept på tomatsås. Testa olika topping. Testa en pizza blanco (pizza utan tomatsås) Servera pizza som en förrätt. Gör en pizza som desert. Prova göra en inbakad pizza. Det finns hur många varianter som helst och glöm inte att det är helt ok att misslyckas lite då och då. Gör därför några extra degar som finns där som backup. Gör ett pizzabröd om du får någon deg över, eller frys in. De funkar.

Kolla in filmen där Mästerkocken Gabriel testar den vedeldade pizzaugnen Pizzaiolo.