Vad är en kamado grill och varför ska man ha en kamado grill?

Vad är en kamadogrill? Frågor och svar!

Frågor & Svar Vi har samlat ihop lite frågor som dyker upp då och då och besvarat dessa utifrån eget tycke och egna erfarenheter. Kamadogrillar är en populär grillmodell och det känns som att intresset kring kamadogrillning har ökat explosionsartat de senaste åren. Vi svarar på dina frågor om kamadogrillar och kamadogrillning.
Vad är en kamadogrill? Frågor och svar!

Vad är en Kamado?
Kamado är en grill tillverkad av keramik med ett yttre hölje av emalj. Nästan alla kamadogrillar har en ägg-liknande form. Gemensamt för Kamadogrillar är att de är tunga. Mellanmodellerna ligger omkring 90-130 kg.

För vem passar en kamadogrill?
En kamadogrill passar egentligen alla som gillar att grilla med kol men extra bra om du gillar att prova olika typer av grillmetoder såsom rökning, low and slow eller bakning.

En mer mångsidig grill än en kamadogrill är svårt att hitta. Du kan grilla ribs i flera timmar eller bara den enkla men ack så goda lunchkorven på helgen.

Är det svårt att grilla med en kamadogrill?
Nej det är absolut inte svårt att grilla med en kamadogrill. Ibland kan man avskräckas när man ser alla olika uppsättningar av galler och avancerade grillningar som syns på sociala medier. Första gångerna man grillar med sin kamado kan det vara lite trixigt att hitta rätt med luftflödet och hitta rätt temperatur men bara lugn, det ger sig efter ett par gånger.

Är det någon skillnad mellan olika kamadogrillar?
Först och främst finns det keramiska kamadogrillar och varianter helt i stål. De keramiska lämpar sig bättre om du grillar året om då de håller värmen på ett helt annat sätt än en modell i stål. Mellan olika varumärken skiljer det sig också, såklart. Det finns billigare modeller där vagnarna är i lite enklare kvalité och utbudet av tillbehör är lite mindre. Det kan även vara så att de är lite sämre när man tittar på tätheten. Tittar man på varumärken som Big Green Egg och Kamado Joe så finns det inte mycket att klaga på. Big Green Egg är en klassiker med stort utbud av tillbehör. Kamado Joe har ett lite modernare tänk och flera smarta lösningar. 

Hur länge håller en kamadogrill?
En stor fördel med kamadogrillar är just hållbarheten. Keramiken på många av grillarna vi har testat upplevs snarlik. Men som med mycket annat ju mer man betalar desto bättre kavlité. Många av de etablerade varumärkena menar att grillen håller minst en livstid varpå man lämnar livstidsgaranti på keramiken. Men en kamadogrill man tar hand om håller extremt länge.

Största fördelarna med en kamadogrill?
Bland de absolut bästa med en kamadogrill är mångsidigheten. Du kan röka något på låg temperatur i flera timmar eller grädda en pizza på hög värme under ett par minuter. Tack vare alla tillbehör som finns så kan man grilla vad som helst på vilket sätt som helst. Du kommer aldrig tröttna på din kamado.

Hållbarheten är en annan stor fördel med denna typen av grill.

Största nackdelarna med en kamadogrill?
En kamadogrill är relativt dyr i inköp. Vissa menar på att då kamadogrillar är extremt bränslesnåla så skulle det ta ut sig. Det ligger säkert något i det men då dom håller så ofantligt länge så är det förmodligen ett starkare argument.

Letar du efter en mångsidig grill som du kan testa många olika typer av grillmetoder på samtidigt som du värdesätter en överlag hållbar grillmodell så är kamadogrill definitivt något för dig.

På grillat.se säljer vi Kamadogrillar från Kamado JoeBig Green Egg, och Kamado Sumo

Här hittar du hela vårt utbud av Kamadogrillar.

Se våra paketdeals på kamado grillar här!