Så undviker du fettbrand i din grill

Så undviker du fettbrand i din grill

tips Några tips och råd för att förhindra att en olycka uppstår

 

Att det börjar brinna i grillar är inte helt sällsynt. Många gånger börjar det brinna i lite gammalt fett och matrester och inget allvarligt händer. Men det händer då och då att utgången blir värre.

På filmen kan vi se en mindre fettbrand i gasolgrill orsakat av dåligt underhåll.

Oavsett nivån av underhåll är det alltid viktigt att ha sin grill under uppsikt.

Så undviker du fettbrand i din grill

Helt ren kommer din grill aldrig bli

Din grill kommer aldrig att bli lika ren som när den var ny. Men regelbunden rengöring är viktigt. Dels för att man vill grilla fräsch mat och dels för säkerheten.

Så undviker du fettbrand i din grill

Töm fettuppsamlingen regelbundet

Efter varje grillning bör du göra rent gallret och om det ligger mycket gamla rester ovanpå grillens flametamers så ska även dom rengöras.

Någon gång i månaden kan man ta en titt i grillen fettuppsamling för att se om det ligger mycket gamla rester eller fett där. Rengör efter behov.

Någon gång under säsongen bör du göra en fullständig rengöring av din grill.

Många förvarar gasolflaska i grillens förvaringsutrymme under grillen. Inget vi rekommenderar. Om en brand skulle uppstå så vill du enkelt kunna koppla från gasolen och flytta undan flaskan. Om du ändå vill ha flaskan där så är det extra viktigt att du rengör din grill regelbundet.

Oftast står grillarna placerade på en uteplats med mycket lättantändliga saker i närheten. Altanen i sig, möbler, gräsmatta m.m. Fundera en gång på hur du skulle hantera situationen om en fettbrand skulle uppstå. Vatten och fett är aldrig en bra kombination men det kan ändå vara bra att ha tillgång till vatten i närheten om olyckan skulle vara framme. Då har du i alla fall chans att hindra att branden sprider sig. Börjar det brinna så är det bäst att flytta grillen till ett underlag som inte börjar brinna och sedan låta fettet brinna ur. En gasolgrill är inte tät vilket kommer innebära att det är otroligt svårt att kväva elden. Vatten kommer som sagt bara att förvärra situationen.

Ta hand om din grill och grilla säkert i sommar.

recept

Vardagsmarinad

recept

Oftast när jag gör en marinad till fläsk eller kyckling så blir det en grund på olivolja

recept

Picklad Rödlök

recept

Att pickla rödlök går snabbt och enkelt och de flesta har alla ingredienser hemma alla redan.