Det köttlösa köttet är här – vågar du grilla?

Det köttlösa köttet är här – vågar du grilla?

Kultur Framtidens styckningsdetaljer kommer inte från nötkreatur på svenska bondgårdar. De kommer från laboratorium i tech-meckat Silicon Valley. I alla fall lite hårddraget. Efter flera års forskning lanseras just nu köttprodukter där man lämnat djurhållning och slakt för kemi.

Det är en märklig, ovan tanke, så klart, att slaktarens bruna skinnförkläde byts mot en vit labbrock. Snabbmatskedjor och teknikföretag letar febrilt efter de kemiska grunderna för köttets smak och textur för att kunna återskapa dem på konstgjord väg. Givetvis motiveras man av ny, lukrativ marknad, men initiativen är pådrivna av ökad miljömedvetenhet om industriköttets negativa klimatpåverkan och Bill Gates.

Den första köttlösa köttkriget har faktiskt redan startat. Två företag – Impossible Foods och Beyond Meat (går att hitta i Sverige)  – konkurrerar just nu om att skapa den smarrigaste köttlösa hamburgaren.

Hamburgaren betraktas bland branschfolket, med tanke på hur populär den är, som en första milstolpe. Lyckas man ta fram en fullvärdig ersättare till de godaste köttburgarna finns det inget man inte kan åstadkomma, resonerar man.

Svenska hamburgerkedjan Max lanserade nyligen sin köttfria burgare “Plant Beef Burger” och Burger King har sin “Unbelievable Whopper”. Enligt siare förväntas det som nu är en trend bli miljarddollarindustri, så det är knappast märkligt de stora företagen vill med på tåget. Beyond Meat börslanserades våren 2019 och på några månader hade aktien stigit flera hundra procent.

Företagen arbetar efter olika metoder, men alla fast beslutna skapa gott kött omöjligt skilja från förlagan. Impossble Foods har exempelvis hittat ett järn kallat hem. Molekylen är det som ger kött sin köttiga smak. De blandar den med bl.a. soja- och potatisprotein för en burgare som enligt konnässörerna nästan smakar riktigt kött.

Ett annat företag på marknaden är Memphis Meats. De kultiverar djurceller till att bli, som de själva skriver, “nyttigt, smakrikt kött”. Processen innebär att man identifierar cellerna nödvändiga för en fläskkarré, men som också producerar nya celler. Du ger cellerna näring (samma näring som till ett levande djur) och till slut ger de dig en fläskkarré. För oss vana vid djurkött låter det mer som science-fiction än något man kommer lägga på grillen. 

Det dröjer nog ytterligare några år innan du kan köpa stekar, kotletter och fliéer från ett laboratorium nära dig. Men när de köttlösa köttbitarna väl är här, kommer du grilla och servera dina vänner laboratorieodlad ryggbiff eller provrörslax?

Läs fler artiklar
recept

Vardagsmarinad

recept

Oftast när jag gör en marinad till fläsk eller kyckling så blir det en grund på olivolja

recept

Picklad Rödlök

recept

Att pickla rödlök går snabbt och enkelt och de flesta har alla ingredienser hemma alla redan.