Rätt innetemperatur är A och O

Rätt innertemperatur är A och O

innertemperatur
tips Rätt innertemperatur på rätt råvara är ett måste. Vi har satt ihop en guide för kött, fisk och fågel.

Innertemperatur nötkött

Biff 55–70˚C
Entrecote 55–70˚C
Flankstek 55–70˚C
Fransyska 70–75˚C
Högrev 80˚C
Nöt bog 70–80˚C
Nötbringa 85–90˚C
Nötytterfilé 55–70˚C
Oxfilé 55–70˚C
Rostas 55–70˚C
Rumpstek 55–70˚C
Ungnötslever 60–70˚C
Ytterlår 80–85˚C
Märgpipa 80˚C
Nötfärs 70˚C
Rostbiff 58–70˚C
Ryggbiff 55–70˚C

Innertemperatur fläsk

Benfri fläskkotlett 70˚C
Benfri fläskkotlettrad 70˚C
Flintastek 70˚C
Fläskbog 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80–85˚C
Fläskytterfilé 70˚C
Grillspjut 70˚C
Julskinka 72˚C
Fläskkotlett 70˚C
Kotlettrad 72˚C
Skinka 70˚C
Skinkstek 70˚C
Sidfläsk 80˚C
Köttfärslimpa (blandfärs) 70˚C

Innertemperatur kyckling och kalkon

På kycklingdelar med ben mäts temperaturen intill benet.

Hel kyckling 82˚C
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C
Kycklinglår 82˚C
Kycklinglårfilé 72˚C
Kycklingvingar 82˚C
Kalkonbröst 72˚C
Kalkonfilé 72˚C

Innertemperatur vilt

Hjortfilé 58–70˚C
Hjortstek 65–70˚C
Rådjurssadel 60–65˚C
Rådjursstek 60–70˚C
Vildsvin 72˚C
Vildsvinsstek 72˚C
Älgfilé, kalv 65˚C
Älgkött kalv, biff 60–70˚C
Älgfilé 58–70˚C
Älgstek, fransyska 70–75˚C
Älgkött kalv, entrecote 60–70˚C
Älgkött, biff 58–70˚C
Älgkött, entrecote 58–70˚C

Innertemperatur lamm

Lamm entrecote 58–70˚C
Lammfilé 58–70˚C
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58–70˚C
Lammracks 58–70˚C
Lammstek 60–70˚C
Lammytterfilé 58–70˚C
Lammrostbiff 58–70˚C

Innertemperatur fisk

Hel fisk 56˚C
Lax 56˚C
Tonfisk 32˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Hälleflundra 56˚C

Innertemperatur kalv

Kalv entrecote 60–70˚C
Kalvfilé 60–70˚C
Kalvfärs 70˚C
Kalvstek 65˚C
Kalvytterfilé 60–70˚C