Cavemangrillning - tillaga maten direkt på glödbädden!

Cavemangrillning - tillaga maten direkt på glödbädden!

Guide Caveman grillning, caveman style eller caveman cooking är kanske bekanta begrepp. Vi går igenom lite tips för att du ska våga testa.

Caveman grillning är en grillteknik som innebär att man tillagar råvaran direkt på glödbädden.

Att grilla caveman style är verkligen att backa tillbaka i tiden när det kommer till matlagning, vi har lagat mat på detta sättet lika länge som elden funnits. 

Vad passar bäst att caveman grilla?

Ingenting ska uteslutas när pratar om caveman grillning. Kött, fisk och grönsaker går alldeles utmärkt att grilla. I många fall är foliepaket att föredra. Men det finns vissa saker som går bra att begrava i glödbädden. En personlig favorit är rödlök. Rödlöken kan du lägga mitt i glödbädden i ca 20 minuter. Den kommer se ut som en bit kol, men skalar du av det yttersta lagret så får du en söt och väldigt god lök.

Grönsaker

Andra grönsaker som är trevliga att grilla caveman style är potatis i foliepaket, rotfruktsblandning i foliepaket, rödbetor.

Ett tillbehör som också är vansinnigt gott är vitkåls-paket med grädde, salt och peppar.

Fisk
Att fisk gör sig utmärkt i foliepaket vet vi sedan innan. 

Då man inte kan reglera temperaturen särskilt mycket bör man ha lite kännedom om hur tålig fisken är och vad den kräver för tillagningstid. En vit fisk med en klick smör, salt och peppar inslaget i ett paket folie som direkt grillar på glödbädden kommer bli succé. Tänk att grottmänniskorna hade det så lyxigt.

Blanda gärna i lite varierande grönsaker. Rädisor, dill, morötter, kanske några bitar potatis så har du hela måltiden i ett paket.

Kött
Kött är det svåraste att tillaga vid caveman grillning, men kanske det vi förknippar mest med just caveman. Det går att tillaga direkt på glödbädden men risken är stor att du får en väldigt bränd yta och att biten inte blir klar i mitten.

Fuska därför gärna och grilla först indirekt på galler och sedan avslutar du med att bränna på den snabbt på varje sida. Kött kan som sagt vara svårt att tillaga men det är kul att testa.

Kol eller briketter för caveman grillning?

Vi rekommenderar att du använder kol då briketter ofta innehåller bindemedel som i vissa fall ger en ganska otrevlig smak. Grillar du i en kamado kan det till och med sätta sig i keramiken.

Håll dig till grillkol och gärna en lite bättre sort som har rejäla kolbitar och inte bara en massa damm så är saken biff.

Exempel på grillkol vi föredrar
Kamado Joe Big Block
Buena charcoal

Att tänka på vid caveman grillning
Tänd gärna med tändrör för att säkerställa en jämn och fin glödbädd.

Temperaturen är svår att reglera när du kör caveman grillning. Var därför med och tänk på att det kan gå fort för maten att bli klar. 

Ett par grillhandskar är inte fel så du t.ex. kan öppna ett foliepaket och kolla status på det som grillas. Då maten ligger direkt på glödbädden blir det väldigt hett om fingrarna.

Ett annat bra hjälpmedel är en lite längre grilltång.

Använd gärna 2 lager folie som skyddar maten, dels som lite isolering mot den höga värmen och för att paketen inte ska läcka.

 

Lycka till!