Så tänder du grillen på rätt sätt

Så tänder du grillen på rätt sätt

Tips Att tända kolgrillen kan ibland vara lite av en utmaning. I denna artikel ger vi några tips som kommer förenkla tändningen och göra att du lyckas varje gång.

Tända med tändrör

Att tända grillen med ett tändrör är väldigt enkelt. Lägg ett par tändkuber eller liknande i botten av tändröret, fyll sedan med grillkol. Eventuellt lägger du också en tändkub någonstans på mitten. Tänd sedan på tändkuberna i botten av tändröret. Avvakta sedan ca 10-15 minuter innan du häller på kolen i grillen. Att tända med tändrör misslyckas i princip aldrig. Det är också ett bra sätt att tända på mer kol om det du har i grillen börjar ta slut. Nackdelen är att du behöver hälla i det i grillen när det är varmt och slår gnistor samt att du har ett varmt tändrör som du ska göra av någonstans.

Tändrör

Tändrör fungerar bra till alla typer av Kolgrillar och Kamadogrillar.


Så tänder du grillen på rätt sätt

Tändning med klassisk eltändare

Lägg lite grillkol i botten på grillen placera sedan eltändaren. Fyll därefter på med önskad mängd grillkol och sätt i sladden. Låt grillkolen ta ordentlig fyr innan du avlägsnar grilltändaren. Tändning med eltändare är ett säkert och miljövänligt alternativ. En nackdel är deras relativt korta handtag och korta sladdar samt att du har en varm eltändare som likt tändröret ska göras av på lämpligt ställe.

Elektrisk eltändare

En klassisk eltändare passar bäst till grilltunnor och klotgrillar.


Tändning med turbostarter

Lägg grillkolen i en samlad hög i grillen.

Låt toppen av tändaren nudda grillkolen och starta turbostartern. När det börjat gnistra och spraka så drar du tillbaka turbostartaren några centimeter. Fortsätt rikta tändaren mot samma punkt i minst 60 sekunder. Upprepa proceduren på fler punkter för snabbare tändning.

Turbostartare fungerar bra till alla typer av kolgrill.

Looftlighter


Så tänder du grillen på rätt sätt

Tändning med tändkuber/påsar/tändull

Lägg grillkolen i en samlad hög. Placera ut 3-4 tändkuber eller påsar runt om lite nerbäddad bland grillkolen. Tänd sedan direkt på kuberna eller påsarna. Sedan behöver du bara invänta den perfekta glödbädden.

Tändning med tändkuber fungerar bra till alla kolgrillar.


Tänd med tändvätska

Bara gör det inte.

Har du absolut inget val?

Använd spisen.

Måste du grilla?

Gå först in på grillat.se och införskaffa annat alternativ för att tända till nästa grillning.

Använd sedan måttligt med tändvätska.

Låt dra 5 minuter innan du tänder.

Tänd grillen och håll tummarna för att du slipper smak av tändvätska.

Tändvätska passar bäst i butikshyllan eller möjligtvis majbrasan.

Så tänder du grillen på rätt sätt