Så får du den saftiga grillade kycklingen du alltid drömt om!

Så får du den saftiga grillade kycklingen du alltid drömt om!

RECEPT Jag har under många år drivit min egen hemsida, www.grillfen.se där jag delat med mig av mina grillrecept, inte bara för att andra ska få ta del av dem utan även för att jag själv ska få dem nedskrivna när jag är extra nöjd över något och inte ska glömma bort dem.Detta recept på grillad kyckling som jag lagt i en saltlag med goda kryddor är med lätthet det mest besökta på min hemsida, och det med rätta, för kycklingen blir verkligen så grymt mycket saftigare och smakrik om du gör på detta sätt! Det funkar för de flesta typer av grillar. Det viktigaste är att du kan göra indirekt eller få upp kycklingen en bit från glöden.

Skölj och torka av kycklingen. Koka upp vattnet. Blanda samman salt, socker, vitpepparkorn, jalapeno samt lagerblad i förslagsvis en liten låda med lock. Häll på det kokande vattnet och rör tills sockret och saltet har löst sig. Häll på det kalla vattnet, tillsätt lök, vitlök och citronen. Låt svalna. Lägg sedan i kycklingen. Täck med locket/plastfolie och låt ligga i lagen minst 4 timmar, gärna över natten i kylskåp.  Om kycklingen flyter upp så försök att lägga en vikt på den så att hela kycklingen ligger i lagen.

Inför grillningen

Ta upp kycklingen och torka av den så att skinnet blir torrt. Lägg den på en tallrik i kylskåp i minst två timmar. På detta sätt så kommer du få ett grymt gott och krispigt skinn. När det är dags att grilla så gnider du in kycklingen med lite olja och kryddar med Birdielicious rub som är en magisk rub från Magic Creek BBQ

Om jag får välja tillagningssätt så är det antingen rotisseri eller spatchcock chicken som gäller.


Rotisserie

Lägg kol på ena sidan av grillen. Träd upp kycklingen på spettet och knyt ihop låren och vingarna så att kycklingen blir som en enhet. Annars kommer de att brännas om de hänger löst.

Grillar kycklingen till den har uppnått en innertemperatur på 72 grader i bröstet. Använd alltid termometer! Jag tycker att hel kyckling på rotisseri  blir godare om den får gå lite längre och den kommer bli helt grymt oavsett på detta sättet.


Spatchcock chicken

Tänd grillen för direkt grillning. Låt den komma upp till 175 grader. Klipp bort ryggraden på kycklingen och snitta sedan bröstbenet på insidan av kycklingen. På detta sätt blir det lätt att pressa ut kycklingen till en ”platt” kyckling. Vänd på kycklingen och gör den sedan helt platt. Grilla den med insidan nedåt, med locket på, tills du kommer upp till en innertemperatur på 70 grader. Använd alltid termometer!

Låt kycklingen vila i 10 minuter sedan är det bara att skära upp och servera! Testa gärna min egen grillpotatissallad som är helt magisk!

Så får du den saftiga grillade kycklingen du alltid drömt om!

Grillpotatissallad

Den godaste potatissalladen gör du själv. Grillpotatissalladen passar utmärkt till allt grillat men kanske bäst med rökig BBQ så som brisket, pulled pork och grillad kyckling

Till 4-6 personer

Koka potatisen och låt den svalna. Skär potatisen i ca fyra delar så det blir lagom munsbitar.

Tvätta rädisorna och skär dem i fyra delar. Hacka kapris och dillen fint. Blanda samman allt och smaka av med salt och peppar och ev. mer senap.

Så får du den saftiga grillade kycklingen du alltid drömt om!

Ingredienser
1/2 dl salt
1/2 dl mörkt farinsocker
ca 10 vitpepparkorn
1 jalapeno, tunt skivad
2 lagerblad
2,5 dl kokhett vatten
7,5 dl iskallt vatten
2 vitlöksklyftor, krossade
1 citron, tunt skivad
1 gul lök, tunt skivad
Grillpotatissallad Till 4-6 personer
1 kg färskpotatis eller små delikatesspotatisar
1,5 dl gräddfil
1 dl creme fraiche
2 msk majonnäs
1 kruka dill
10 rädisor
2 msk kapris
2 msk Västervikssenap
Salt & peppar