Presentation av Johan Boström

Presentation av Johan Broström

Samarbeten Vi kan stolt presentera att vi dragit igång två samarbeten men två härliga grillare som kommer hänga med oss hela säsongen! Ni kommer inspireras, få följa med på produkttester och om vi har tur få ett recept eller två. Det är två ansikten som ni kommer få se frekvent här och på våra sociala kanaler. Vi fastnade för dessa på grund av deras inspirerande Instagram. De levererar otroliga matbilder och inspirerar dagligen med middagar som man vill testa, helst direkt! Hoppas ni är lika taggade som oss på att få dela säsongen med dem. Här har vi Johan Broström som vill presentera sig!

Hej! 
Johan Broström heter jag men en del känner mig kanske mest som ”Boltis”. 
Jag lever efter devisen att allt i matväg går att grilla eller röka. Tillvägagångssätt och metod kan däremot variera enormt – Både efter råvara och humör. Jag kallar mig själv grillentusiast medans andra kanske kallar mig grillnörd eller rentav galen. Gränsen är kanske hårfin men viktigast av allt: Grilla är kul och jag gillar att ha bra förutsättningar oavsett vad jag gör!

Jag uppskattar all form av mat och älskar att göra saker och ting från grunden. Kött, vegetariskt, fisk och skaldjur. Allt har sin tjusning. Jag har ingen som helst utbildning inom just matlagning utan är självlärd med härlig inspiration från sociala medier, forum och hemsidor som Grillat.se. Mina största matkritiker är mina barn och att se dom nöjda är det bästa betyg man kan få.

Jag har själv lärt mig metoder, rök, råvaror och temperaturer genom att laborera på mängder av olika grillar och värmekällor genom åren. Både lyckats och misslyckats! Friskt vågat hälften brunnet!

Att ge mig in i denna fantastiska grillvärld har dessutom gett mig vänner för livet. Vänner som lever för grill och mat på samma vis som jag själv. Alla med olika förutsättningar. Nybörjare som proffs vilket är helt fantastiskt på alla sätt och vis. En härlig gemenskap!

Jag är idag utbildad domare inom grill & BBQ och har haft förmånen att få döma två SM (Alingsås år 2019 och Landskrona år 2021) vilket jag är stolt över. Jag har som mål att döma även årets SM i Landskrona och kanske till och med ta mig till VM i Belgien till hösten.

När det kommer till utrustning för grill och BBQ brukar jag säga att det inte spelar så stor roll. Dyrare och mer avancerade apparater underlättar såklart många gånger, men värmekälla som värmekälla. Jag brukar till och med säga att alla borde börja med en lite enklare kol eller gasolgrill. Gärna dåligt tätad, halvlåg värme och med fladdriga ventiler. Lär man sig grilla med de förutsättningarna kan du grilla på allt! En keramisk grill, en gasolgrill med hög och jämn värme med bra brännare gör det bara enklare.

Jag väljer själv grill och värmekälla mycket efter humör och dagsform. Jag är idag bortskämd med en ganska potent grillpark och alla fyller sin funktion. Jag älskar mina keramiska grillar från Kamado Joe – Framförallt när jag är på humör för en lång och jämn tillagning utan någon större passning. Eller för den delen bränna på en rejäl grillyta/maillard. Jag har idag en Big Joe 2 och en Joe Junior. Både lätt uppgraderade med bland annat gjutjärnsgaller, kolkorgar och JoeTisserie (rotisseriespett). Jag använder däremot min gasolgrill från Broil King minst lika mycket. Här använder jag en Regal 520 inbyggnadsgasol – Även den utrustad med rotisserie som är mitt favorittillbehör. Det kan inte bli mycket smidigare med ett grymt resultat. Och ja! Du kan absolut röka och tillaga kött indirekt även på en gasolgrill med rätt tillbehör! Utöver detta har jag ett par ännu mindre Kamados från A&B och en härlig eldstad som är placerad i en uteplats nere i trädgården.

När den vankas pizza använder jag en av mina bästa investeringar någonsin. En Ooni Koda 16 pizzaugn som är helt fantastiskt enkel att jobba med och som ger dig tillagad pizza på runt minuten. Dessutom kan
man tillaga annat kul i den. Allt från baguetter och pitabröd till att bränna yta på en köttbit. Har till och med gjort en köttfärslimpa i den.

Och sa jag att jag var lite av en grillnörd? Jag äger även något som kallas en offsetsmoker. En grill/smoker som bygger på indirekt tillagning av råvaror, med en stor firebox (där man eldar), matkammare och en skorsten. Kort förklarat. Riktigt oldschool och underbart kul. Kräver lite med kontroll och tillpassning, men ger ett fantastiskt resultat!

 Följ gärna min Instagram @Boltis.se för att hänga med i mitt grillnörderi!