Hur man gör den perfekta pizzan hemma med hjälp av en pizzaugn

Hur man gör den perfekta pizzan hemma med hjälp av en pizzaugn

GUIDE Det finns inget bättre än smaken av en färsk, varm pizza direkt från ugnen. Degen är krispig och fluffig, såsen är smakrik, syrlig och toppingen är smält och kladdig. När det gäller pizza har alla sina egna preferenser. Vissa gillar tunna och krispiga pizzabottnar, medan andra föredrar tjockare. Vissa gillar klassiska toppings som salami eller mozarella & basilika, medan andra föredrar mer okonventionella toppings som ananas och bacon. Men oavsett vilka dina pizzapreferenser är, är en sak säker: rätt pizzaugn kan göra hela skillnaden.

Välj rätt pizzaugn 

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer en pizzaugn, till exempel storlek, form, material och bränsletyp. Den viktigaste faktorn är dock temperaturen. De flesta pizzaexperter är överens om att den perfekta pizzan ska tillagas vid en temperatur mellan 300 och 450 grader. Denna höga temperatur gör att degen kan tillagas snabbt utan att bränna beläggningen, vilket ger en skorpa som är krispig på utsidan och fluffig på insidan.

 

 

Om du menar allvar med att göra den perfekta pizzan måste du investera i en kvalitets-pizzaugn som en Ooni eller Forno Allegro. Med så många alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta var man ska börja. Men genom att tänka på dina behov och göra din research kan du vara säker på att hitta den perfekta pizzaugnen för trädgården.

Här nedan kommer vi att gå igenom de olika stegen för att göra den perfekta pizzan.
 


Förvärm pizzaugnen

Pizzaugnar ska alltid vara förvärmda innan du lägger in pizzan. Detta hjälper pizzan att tillagas jämnt och så att den inte fastnar i ugnen. När du förvärmer pizzaugnen ska du ställa in temperaturen på 300-450 grader.


Gör pizzadegen

Att göra pizzadeg är enkelt och kräver bara några få ingredienser som du förmodligen redan har i ditt kök. Allt du behöver är mjöl, vatten, salt och jäst. Först blandar du jästen med varmt vatten och ställer den åt sidan för att låta den aktiveras. Blanda sedan mjöl och salt i en stor skål. Gör en grop i mitten av mjölblandningen och häll i jästblandningen. Rör långsamt ihop ingredienserna tills allt är jämnt blandat. När degen har gått ihop vänder du ut den på ett mjölat underlag och knådar den i cirka 10 minuter. Lägg sedan degen i en smord skål, täck den med en fuktig handduk och låt den jäsa på en varm plats i cirka en timme. Skär degen och forma den till ett par bollar på omkring 250 gram och flytta sedan in degen i kylskåpet där den långsamt får jäsa i minst 24 timmar. 

 

 

Du kan skippa den långa jäsningen om du tillsätter mer jäst i receptet.
 


Tillsätt pizzasås och toppings

För en klassisk pizzasås, prova en traditionell tomatsås gjord på tomater, vitlök och oregano. För en mer unik smak kan du experimentera med pesto eller bbq-sås. Till sist lägger du till dina favorittoppings. Populära tillbehör är salami, mozarella, basilika, parma-skinka, champinjoner, lök och paprika. Var kreativ och experimentera med olika kombinationer av toppings för att hitta din favorit!


Grädda pizzan i din pizzaugn

En pizzaugn tillagar pizzan mycket snabbt tack vare den höga temperaturen. Det tar omkring 60 sekunder innan pizzan är färdig och när hälften av tiden har gått så ska pizzan roteras. En pizza som bakas i en pizzaugn i hög temperatur får som sagt får en krispig och fluffig deg. 


Sammanfattning

Om du på riktigt vill göra den perfekta pizzan hemma måste du investera i en kvalitets-pizzaugn. Genom att tänka på dina behov och göra din research kan du vara säker på att hitta den perfekta pizzaugnen för din trädgård. Förvärm din pizzaugn innan du lägger i degen och såsen, och se till att baka den i 60 sekunder för att få en krispig och en fluffig skorpa. Till sist får du inte glömma att lägga till dina favorittoppings och njuta!