Grytbröd med rostade pinjenötter, valnötter och ramslök

Grytbröd med rostade pinjenötter, valnötter och ramslök

Recept Detta är ett väldigt lättlagat recept som ger ett saftigt grytbröd med en härlig yta! Ett fåtal ingredienser och är tiden knapp räcker det med några timmars jäsning men har du möjlighet så låt degen jäsa svalt över natten.
  1. Måtta upp vatten och häll i torrjäst. Blanda ihop och låt stå i minst fem minuter för att ”väcka” jästen

  2. Värm upp en torr stekpanna på medel till hög värme och rosta pinjenötter och valnötter utan att de tar för mörk färg. Låt svalna.

  3. Blanda ihop samtliga ingredienser i degblandare och bearbeta till en jämn och fin deg.

  4. Låt jäsa antingen i rumstemperatur under 3-7 h alt. ställ svalt över natten.

Förbered din grill för indirekt tillagning. Antingen genom att använda grillens ena sida med kol/briketter eller använd deflektorplattor. Sikta på en måltemperatur på ca 225 grader. Locket på grillen skall vara stängd under hela tillagningen likt en vanlig ugn.

  1. Ca 30 minuter innan degen jäst färdigt placerad du gjutjärnsgrytan i grillen och värmer upp den.

  2. Placera degen i grytan. Lägg gärna på bakplåtspapper alt smöra/mjöla grytans insida. Lägg på locket och tillaga i grillen under ca 25-30 minuter

  3. Tag av locket på grytan och låt brödet få lite färg och härlig yta. Sikta på ca 98 graders innertemperatur i brödet.

  4. Plocka av grytan från grillen, tag ur brödet och låt det svalna på galler under handduk.

Nu är ditt bröd klart! Perfekt som frukostbröd eller varför inte göra en grym sandwich?

Mitt bidrag blir en kycklingsandwich med grillad kycklinglårfilé.

Skiva upp en bit bröd, bred ajvar (en paprikaröra som med fördel köps färdig på burk) på bottendelen tillsammans med finbladig sallad, saltgurka och tomat. Därefter grillad kycklinglårfilé som marinerats i en pepparsås. Riven parmesanost och bacon (i detta fallet egenrökt) på toppen med lite BBQ-sås, ölbräserad och karamelliserad gul lök och lite strimlad salladslök. Pommes frites vid sidan om. En riktigt delikat måltid!

Grytbröd med rostade pinjenötter, valnötter och ramslök

Hoppas ni kommer gilla detta lika mycket som jag / Johan Boltis Broström

Ingredienser
7 dl Manitoba vetemjöl alt. vetemjöl special eller motsvarande
1 tsk torrjäst
2 tsk salt
3,5 dl ljummet vatten (om jäsning några timmar i rumstemperatur, kallt vatten om kalljäst över natten)
2 msk torkad ramslök
2 msk pinjenötter
2 msk valnötter