Grilla med pellets - hur fungerar det?

Grilla med pellets - hur fungerar det?

tips Vi förklarar lite bakgrund och hur det fungerar med pelletsgrillar

Grillning med pellets kan det vara något?

Faktum är att grillning med pellets är den snabbast växande grilltekniken i USA och det har blivit riktigt stor. Kanske för att amerikanarna är vana vid matlagning “low and slow”, eller så är det för att smaken blir fantastisk och det är oerhört enkelt.

Grilla med pellets - hur fungerar det?

Grillat.se säljer pellets  grillar från Landmann och Traeger. Den sistnämnda fokuserar bara på pelletsgrillar. Märket kommer från USA från början och idén kläcktes av Joe Traeger från Oregon redan 1985. Joe ville ha en säkrare grill då han hade varit med om en brand i sin gasolgrill. Redan samma år som Joe fick idén hade han den första prototypen klar. Idag finns Traeger Salt Lake City, Utah och är ledande inom pellets grillning.

Grilla med pellets - hur fungerar det?
Hur fungerar det då att grilla med pellets?

Grillarna har en behållare med pellets. Pelletsen transporteras via en skruv in i en förbränningskammare där pelletsen tänds med ett glödstift. Grillarna  är smarta och säger till när de behöver rengöras. Det enda man behöver göra är att borsta ur den eller dammsuga med en askdammsugare och sedan tömma fettuppsamlaren.

Man grillar med indirekt värme, en värmesköld sprider värmen jämnt i hela grillen.

En fläkt i grillens under del gör att röken cirkulerar antingen via skorsten eller via grillens bakre ventiler, beroende på vilken modell man väljer.

Att grilla indirekt med smokers från Traeger ger en otroligt god smak och ett perfekt resultat. Denna typen av grillning är optimalt om du vill köra längre grillningar och slippa handskas med kol, briketter eller gasol.

Pelletsen finns i massor med olika smaker och förbrukningen är måttlig jämfört med t.ex. gasol. Dessutom är det helt 100% naturligt och tillverkat av träd, små spår av olja för att smörja skruven och ca 5% fukt för att få optimalt med rök.

Tänd din TRAEGER-grill
  1. Sätt i stickkontakten i vägguttaget

  2. Slå på on-knappen

  3. Stäng grillens lock

  4. Välj önskad temperatur och bekräfta valet

  5. Tryck på “Ignite” (tänd)

Stäng av din TRAEGER-grill
  1. Välj “Shut Down Circle

  2. Låt grillen köra hela sitt avstängning program

  3. Tryck på “Off-knappen”