Enders terrassvärmare Polo 2.0

Enders terrassvärmare Polo 2.0

Produkttest Jag har under det senaste året spenderat många och långa timmar för att skapa min dröm – En utemiljö med utekök, altan och trädgård som matchar mitt intresse för grill & BBQ. Hela tiden har fokus legat på funktion, kvalitet och såklart ett estetiskt tilltalande utseende. Jag har kommit en bra bit på vägen med mitt projekt och vill såklart kunna njuta av det jag åstadkommit även en lite svalare sommarkväll eller tider på året då lite extra värme inte skadar - och då väcktes såklart tankarna på en terrassvärmare.

När jag började titta efter en terrassvärmare som passar mina behov kom jag ganska snabbt fram till en sak. En traditionell ”svampvärmare” (alltså en sådan modell man ofta ser på en uteservering med förvaringsskåp, långt stativ och ett värmeelement på toppen) passar mig sämre främst av två anledningar: Oftast sitter vi ned vid bord eller soffgrupp när extravärmen behövs - och då kommer värmen i lite fel höjd. Det finns visserligen modeller med justerbar stång men de rekommenderas vad jag vet inte att användas i nerdraget läge utan endast för smidigare förvaring.

Men framför allt vill jag kunna ha nytta av denna värmare även vintertid i mitt utekök och då ställer takhöjden till det för en högre modell då jag har kanalplast som tak, och värmen från värmaren riskerar att skada detta.

Polo 2.0 har en totalhöjd på endast 115cm och ett rekommenderat säkerhetsavstånd på minst 1 m till konstruktion ovanför. Dessutom utrustad med en värmeplåt/deflektor i bakkant vilket gör att den kan stå närmre en vägg vilket borde fungera ypperligt för mina förutsättningar. Fördelen med denna höjd är även att värmekällan kommer mer rätt i höjd när man sitter ner vilket jag gillar

Enders terrassvärmare Polo 2.0

Viktigt för mig även när det kommer till denna typ av produkt är en kombination av funktion och design. Många så kallade designprodukter ger gärna avkall på funktion men här tycker jag att Enders har lyckats med en terrassvärmare som ser väldigt trevlig ut, känns rejäl och dessutom ger riktigt bra värme.

Men är allt guld och gröna skogar? Nej, tyvärr är det en ganska svårmonterad apparat som helst kräver två personer, god tillgång till verktyg och lite av en ängels tålamod. Men är det värt besväret? Tveklöst ja!

Paketering och montering:

Terrassvärmaren levereras i en trevlig kartong med flerfärgstryck vilket säljaren i mig uppskattar. För den som funderar på att sälja denna produkt i butik är den estetiskt tilltalande för kund och duger alldeles utmärkt att skylta med.

Jag får däremot en smärre chock då jag öppnar lådan då terrasvärmaren kommer i princip helt omonterad. Lådan är full med lösa plåtar, någon liten kartong, förpackningsmaterial, brännarenhet, bottendel och så vidare om vartannat.

När första chocken lagt sig och man packat upp alla delar så börjar bilden klarna något, och jag inser att det nog inte är någon större fara med monteringen ändå. En bra instruktionsbok medföljer och tänk på att den detaljerade monteringsbeskrivningen är längst bak i boken.

Alla skruvar, brickor och muttrar är smart paketerade i en lång ”plastpåse” med numrerade fack med hänvisning från instruktionsboken vilket helt klart underlättar.

Några skruvar i övriga delar är inte fullt iskruvade för att underlätta montering av plåtar och så vidare - Smart!

Enders terrassvärmare Polo 2.0

Trots detta tog det mig som ganska van montör gott och väl en timme att montera skönheten och jag fick vid ett par tillfällen be om hjälp med att hålla i vissa delar. Den blå plasten på plåtdelarna tog en stund att få bort och några rundor till förrådet för att hämta verktyg gjorde inte monteringstiden kortare - så räkna inte med att hinna montera den en kvart innan gästerna kommer.

Jag valde dessutom att ta bort den bit gasolslang som satt förmonterad och sätta på en något längre slang med regulator på. Tänk på att regulator säljs separat.

Väl monterad känns värmaren riktigt gedigen och ger en riktigt bra spridningsvärme. Den är enkel att starta med Piezotändning och effekten är justerbar via ett enkelt vred. Specifikationen säger 3-6kW och alla reglage sitter skyddade innanför den öppningsbara luckan. Jag uppskattar att gasoltuben får plats inne i apparaten och tuber upp till 11kg får plats.

Jag måste jag återigen berömma det justerbara reflektorsystemet som jag upplever ger lite extra skjuts på värmen framåt.

I bakkant på värmaren finns dubbla stödhjul samt ett handtag som underlättar vid transport men tänk på att värmaren bör ha svalnat innan ni flyttar den.

Ett modellanpassat överdrag finns som tillbehör och även det känns som kvalitativt och skyddar i princip hela värmaren på ett bra sätt.

Enders terrassvärmare Polo 2.0

Rekommenderar jag produkten? Tveklöst ja trots monteringstiden!

+ Plus

  • Bra effekt och värme med extra plus för reflektionsköld
  • Snygg!
  • Smidigt format

- Minus

  • Kräver tidskrävande montering

Tips!

Precis som instruktionsboken säger, spänn inte alls skruvarna på plåtarna innan alla är på plats.