Rätt innetemperatur är A och O tips

Rätt innertemperatur är A och O

Rätt temperatur på rätt råvara är ett måste. Vi har satt ihop en översikt för kött, fisk, fågel och vilt.

För att lyckas med din grillning är innetemperaturen något av det viktigaste att hålla koll på. Att säga hur länge något ska grillas är jättesvårt. Det varierar beroende på hur tjock råvaran är, hur varm din grill är m.m. För att vara säker på att du får rätt stekgrad på din råvara rekommenderar vi alltid att du använder en grilltermometer. Med gasolgrill reglerar du enkelt grillens temperatur. Du kan t.ex. stänga av en brännare och varmhålla eller grilla indirekt. Om du grillar på en kolgrill så ta för vana att inte fylla hela botten med grillkol eller briketter. Då har du möjlighet att flytta runt det du grillar och kan anpassa grilltiden på olika tjocka råvaror.

Innertemperatur nötkött

Biff 55–70˚C
Entrecote 55–70˚C
Flankstek 55–70˚C
Fransyska 70–75˚C
Högrev 80˚C
Nöt bog 70–80˚C
Nötbringa 85–90˚C
Nötytterfilé 55–70˚C
Oxfilé 55–70˚C
Rostas 55–70˚C
Rumpstek 55–70˚C
Ungnötslever 60–70˚C
Ytterlår 80–85˚C
Märgpipa 80˚C
Nötfärs 70˚C
Rostbiff 58–70˚C
Ryggbiff 55–70˚C

Innertemperatur kyckling och kalkon

På kycklingdelar med ben mäts temperaturen intill benet.

Hel kyckling 82˚C
Kycklingfilé 72˚C
Kycklingklubba 82˚C
Kycklinglår 82˚C
Kycklinglårfilé 72˚C
Kycklingvingar 82˚C
Kalkonbröst 72˚C
Kalkonfilé 72˚C

Innertemperatur lamm

Lamm entrecote 58–70˚C
Lammfilé 58–70˚C
Lammfärs 70˚C
Lammkotlett 58–70˚C
Lammracks 58–70˚C
Lammstek 60–70˚C
Lammytterfilé 58–70˚C
Lammrostbiff 58–70˚C

Innertemperatur fisk

Hel fisk 56˚C
Lax 56˚C
Tonfisk 32˚C
Torsk 56˚C
Torskrygg 56˚C
Hälleflundra 56˚C

Se vårat utbud av Grilltermometrar

Innertemperatur fläsk

Benfri fläskkotlett 70˚C
Benfri fläskkotlettrad 70˚C
Flintastek 70˚C
Fläskbog 70˚C
Fläskfilé 70˚C
Fläskfärs 70˚C
Fläskkarré 80–85˚C
Fläskytterfilé 70˚C
Grillspjut 70˚C
Julskinka 72˚C
Fläskkotlett 70˚C
Kotlettrad 72˚C
Skinka 70˚C
Skinkstek 70˚C
Sidfläsk 80˚C
Köttfärslimpa (blandfärs) 70˚C

Innertemperatur vilt

Hjortfilé 58–70˚C
Hjortstek 65–70˚C
Rådjurssadel 60–65˚C
Rådjursstek 60–70˚C
Vildsvin 72˚C
Vildsvinsstek 72˚C
Älgfilé, kalv 65˚C
Älgkött kalv, biff 60–70˚C
Älgfilé 58–70˚C
Älgstek, fransyska 70–75˚C
Älgkött kalv, entrecote 60–70˚C
Älgkött, biff 58–70˚C
Älgkött, entrecote 58–70˚C

Innertemperatur kalv

Kalv entrecote 60–70˚C
Kalvfilé 60–70˚C
Kalvfärs 70˚C
Kalvstek 65˚C
Kalvytterfilé 60–70˚C