Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

RECENSION Jag har haft förmånen att testa den gasoldrivna campinggrillen Explorer Next från Enders. En riktigt trevlig portabel gasolgrill som känns välbyggd och som erbjuder flera smarta tillbehör. Jag skall däremot börja denna recension med att vara helt ärlig. När jag såg grillen på bild första gången blev jag aningen skeptisk. Jag tyckte nästan att den såg lite halvlustig ut till utseendet och var tveksam till produkten i stort. Jag har inte tidigare testat grillar från Enders och märket har för mig varit ganska okänt. Även om gjutjärnsgrytan jag utvärderat sedan tidigare blivit lite av en favorit här hemma var jag minst sagt tveksam till kvalité och funktion på denna grill.

Efter att ha läst recensioner, tittat på Youtube och tittat närmre på dess egenskaper och tillbehör
väcktes mitt intresse däremot till det positiva. Jag har sedan tidigare ett antal grillar av det portabla
slaget både för gasol och kol och insåg snabbt att denna grill från Enders har ett par saker jag saknat
tidigare - Bland annat dubbla brännare vilket möjliggör både indirekt grillning samt tillagning på olika temperaturzoner i grillen.

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

Leverans

Till att börja med levereras Explorer Next i en trevlig förpackning och är väl emballerad. En ganska traditionell kartong som visar de vanligaste funktionerna.

Tänk på att den lilla kastrull/gryta som visas på en av bilderna inte ingår utan visar ett möjligt användningsområde.

Grillgaller, ben med förvaringspåse, anslutningsnippel för gasolslang, termometer och instruktionsbok ligger ordentligt förpackat inuti grillen.

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

Första intrycket

Mitt första intryck av grillen är mycket gott. Det som slår mig när jag packar upp den är att den känns mycket mer gedigen än vad jag först trott och framförallt ser den riktigt trevlig ut.

Jag gillar grillens ytbehandling och färg bättre i verkligheten än vad den gör sig på bild.

Tack vare att den är tillverkad i aluminium är den förhållandevis lätt trots att den är något större än mina övriga portabla grillar.
Jag funderar lite kring att locket har ventilationshål på tre utav fyra sidor och hur det påverkar prestandan under blåsiga förhållanden.

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

Montering

Grillen kräver minimal montering. Termometern monteras med vingmutter samt bricka och just termometern är en riktigt positiv sak med denna grill - Det saknas nämligen ofta på denna grilltyp och kan åtminstone ge en indikation på värmen i grillen.

Handtaget känns rejält och stabilt men tänk på att det krävs en skruvmejsel för montering - Så montera gärna grillen innan du slänger in den i husvagnen för nästa campingtur om du inte har verktyg med dig.

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

Tänk på att regulator och slang säljes separat men här har ni ytterligare en sak som jag saknat på min gasolgrill av annat märke - Möjligheten att med originaltillbehör välja antingen vanlig regulator för större gasoltub alternativt mindre engångsflaskor. Mycket praktiskt!

Ett tips vid montering av regulatorslang är att ta några droppar såpa eller diskmedel på nippeln - Då glider slangen på lättare. Tänk på att spänna slangklämman ordentligt som även den normalt
behöver skruvmejsel!

När det gäller montering av benen kan man välja om man vill ha låg monteringshöjd för användning på bord alternativt längre ben för placering på mark. Smart funktion! Dessutom med en riktigt bra låsning av benet i fråga upp mot grillen med en klämspak och inga knappar eller gängor.

Grillen levereras med två stycken galler i rostfritt stål (grillyta 48x32cm) som enkelt läggs i eller tas ur grillen beroende på tillagningssätt. Här uppskattar jag att gallret inte är emaljerat vilket känns känsligare vid kraftig rengöring med exempelvis stålborste. Utformningen av gallret är likt andra gasolgrillar designat för att köttsaft och annat inte skall sätta igen eller träffa brännarna undertill.

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?

Det medföljer även två stycken rejäla droppskålar som monteras under grillen för enklare rengöring och fettuppsamling. Även detta är en finess jag uppskattar och som min andra portabla gasolgrill saknar.

Låsning för locket mot bottendelen sitter förmonterat och känns stabilt och bra även fast själva låsningen i sig är av det mindre slaget.

Slutsats

Efter mitt första test där jag tänkte mig en typisk midsommardag-lunch på campingen med överbliven färskpotatis och grillad korv kan jag konstatera följande:

 • Trots ganska blåsiga förutsättningar så märker jag ingen negativ effekt av att ha öppningar på tre sidor av locket. Grillen kommer snabbt upp i temperatur och ger mig bra stekyta både i kolstålspanna och direkt på grillgallret. En rejält blåsig dag kan det eventuellt vara lämpligt att placera grillen så att det inte blåser rakt in genom locket.
 • Jag var inledningsvis skeptisk till två runda brännare likt en traditionell gasspis istället för brännarrör men värmefördelningen är mycket bättre än vad jag trodde och jag märker ingen större skillnad i temperatur på gallernas ytterområde.
 • Vreden för att ställa värme / låga känns rejäla och går att ställa väldigt exakt i önskat läge. Det går att använda de båda oberoende av varandra. Grillen tänder dessutom snabbt med tändarknappen.
 • Värmen i grillen känns jämn. Mäter jag med IR-termometer runt hela bottendelen på grillens utsida får jag en temperatur +/- 10 grader runt om hela vilket tyder på bra värmefördelning.
 • Genialiskt att kunna ställa en gryta eller stekpanna på ena sidan, och galler på andra, dessutom med två olika temperaturer. Flera tillbehör finns!
 • Hög värme på grillgallret! Det fräser till bra direkt när man lägger på råvaran
 • Grillgallret var enkelt att göra rent med värme och borste – Kanske en större utmaning med en marinerad flintastek?
 • Rimlig arbetshöjd även för mig som är fullvuxen med ca 1,93m.
 • Svalnar relativt fort efter avstängning vilket är en stor fördel om man ska åka vidare till nästa ställe.
 • Locket sluter tätt mot underdelen och glipar inte
 • Benen är lätta att montera och ta av – Enda “negativa” kan vara om man byter mellan långa och korta ben regelbundet gissar jag att en del färgskav kan synas vid montering av långa ben men det är en liten detalj
 • Handtag på sidorna saknas vilket gör det lite svårare att flytta grillen när den är varm men här går det att lyfta i benen på ett bättre sätt än mina andra grillar. Stabilare vid lyft. Oklart om handtaget till locket lämpar sig för transport med grillen i vertikalt läge
 • Smidig tändning av de båda brännarna med batterilös tändning
 • Gällande tillbehör älskar jag allt som har med gjutjärn och kommer förmodligen investera i detta till grillen men även grillpannan ger grillen ett betydligt bredare användningsområde.
 • Med tanke på dess storlek, avsaknad av bärhandag och möjlighet till större gasolflaskor är denna grill kanske mest lämpad för campingplatsen eller en grillplats nära bil eller annat transportmedel. Skall den bäras längre sträckor kan det vara på gränsen att ta denna grill med sig även fast det är fullt möjligt tack vare den relativt låga vikten.

Jag kan med gott samvete rekommendera Enders Explorer Next – En grill som framöver kommer vara mitt förstaval vid friluftsliv, camping och andra situationer där jag inte har tillgång till mitt utekök.

Explorer Next finns även i en “PRO-modell”, med lite högre lockhöjd samt sidohylla.

Hörs snart igen!

/Johan Boltis Broström

Enders Explorer Next – Campinggrillarnas campinggrill?