Den ultimata grillen - vilken är det?

Den ultimata grillen - vilken är det?

Tips Det diskuteras ofta kring om man ska grilla på gasolgrill eller kolgrill, men sällan vilken typ av gasolgrill eller kolgrill som är den bästa.

Denna artikel är högst personlig och jag listar min topp 3 av grillar.
Listan ska egentligen bara ses som dagsaktuell då jag faller för nya grillar, märken och tekniker som andra byter underkläder.

Jag har själv grillat på gasolgrill i många år och har tyckt att det är oerhört smidigt. Man behöver inte tänka på om man har kol eller briketter hemma och man kommer snabbt i gång med grillningen. Man har dessutom bra förvaringsutrymme i närheten av grillen.

Men denna säsongen investerade jag i en kamado grill, Landmann BIG.

Redan efter ett par grillningar vart jag övertygad. Detta är såhär man ska grilla.

Landmann BIG
Att gasolgrill är smidigt vidhåller jag fortfarande, men jag gillar ju pysslet med kolgrill. Välja kol, fylla på kol, tända, reglera luftflöde m.m. Man får fundera lite mer på hur man ska ta sig an kommande grillning. Direkt, indirekt, low and slow eller rökning.

Jag skulle vilja placera Kamadon som min nummer 1. Framför alla på grund av alla möjligheter som en keramisk kamadogrill ger. Röka på 100 grader eller tillaga pizza på uppemot 400 grader. Detta är klart den mest mångsidiga grill jag stött på.

Gasolgrill Monroe Pro 3 SIK Turbo
Som stabil tvåa på lista skulle jag vilja placera en gasolgrill med 3 brännare, en grill i mellansegmentet av gasolgrillar. Just på grund av hur snabbt man kan vara igång och grilla. Det är oerhört skönt att ha en gasolgrill den lite halv stressade kvällen när man kommer hem från jobbet och vill grilla. Det är också smidigt när man bara ska grilla lite grann till få personer eller något litet komplement som till en förrätt. Att då slippa tända kolgrillen kan vara ganska skönt.

 Traeger Ironwood 885
Tredjeplatsen är svår, oerhört svår.
Det står och väger mellan flera olika alternativ.
En klassisk klotgrill var jag länge inne på.. Men det är för tråkigt. Även detta är en mångsidig grill men något begränsad. Den är halvbra på mycket.

Sedan övervägde jag vår campinggrill Explorer som imponerar på alla som testar den. Galet bra grill för pengarna. Den är ultimat, men framför allt för campare och människor som flyttar sig mycket. Det är ingen grill som man har som sin primära grill hemma i trädgården och som ska klara en mellanstor grillfest.

Pelletsgrill seglade upp som ett vasst alternativ. Nackdelen är att jag inte själv har hunnit grilla så mycket på en pelletsgrill och kan därför inte riktigt avgöra hur bra och användbara dom är. Däremot vet jag att allt jag ätit som grillats på en pelletsgrill har varit magiskt gott. Entrecote, ribs, pizza m.m. Med tanke på hur bra resultat denna typen av grill levererar så kniper den en solklar tredjeplats. Det finns mycket potential i den här typen av grill. Lätt att använda, lätt att reglera temperatur och klarar alla typ av grillning.

 Topplistan för den perfekta grillen ser ut som följer:

  1.  big landmann
  2.  Monroe 3 PRO SIK Turbo
  3.  Traeger Ironwood 885

 

Slutsatsen blir däremot enkelt. Olika typer av grillar är bra på olika saker.

Helst skulle jag vilja ha en av varje. Men det kan man väl inte, eller?

recept

Vardagsmarinad

recept

Oftast när jag gör en marinad till fläsk eller kyckling så blir det en grund på olivolja

recept

Picklad Rödlök

recept

Att pickla rödlök går snabbt och enkelt och de flesta har alla ingredienser hemma alla redan.

tips

Så grillar du med rökspån

tips

Att grilla med rökspån för höjer verkligen känslan av grillat.

recept

Flankstek - En mångsidig grillbit

recept

Flankstek är en nötdetalj som har blivit en favorit på grillen hos många.