De vanligaste grillmetoderna

De vanligaste grillmetoderna

guide Vi går igenom de vanligaste grillmetoderna med kolgrill och gasolgrill
Vanliga grillmetoder

För att få till den perfekta glöden, den perfekta stekgraden och smaken finns det många tips och trix. Det kan t.ex. vara bra att välja en lite större grill för att få möjlighet till olika grillmetoder. Du behöver inte fylla hela grillen med kol utan kan använda en del för att låta köttet vila och bli saftigt och mört. Lock är alltid bra att ha på en grill. Det blir lättare att styra temperaturen och det är en förutsättning för indirekt grillning.

Med kolgrill

På många kolgrillar kan man justera höjden på kolbädden eller grillgallret och ibland båda två. Det är alltid svårare att kontrollera temperaturen på en kolgrill jämfört med en gasolgrill. Ska du dessutom grilla olika stekgrader på råvarorna så behöver du kunna justera och kontrollera temperaturen noga. Lock är ett måste och vi rekommenderar vi alltid att du använder en grilltermometer.

Ska man använda kol eller briketter?

Vill då nå en bra glödbädd snabbt så är kol att föredra. Grillkol ger en hög värme och en intensiv glödbädd. Ska du grilla lite tjockare köttbitar under lite längre tid så är briketter att föredra. Det tar lite längre tid för glödbädden att bli bra men den håller längre och ger en jämnare värme. Önskar man så går det givetvis bra att mixa kol och briketter. Man får prova sig fram och hitta vad som passar bäst.

Undvik att tända med tändvätska. Det finns många tillbehör för att tända din kolgrill som är både lättare och mer miljövänliga. Tändvätska kan dessutom ge en otrevlig smak. (En kamdogrill får aldrig tändas med tändvätska.)

Hur ska kolen fördelas och när kan man börja grilla?

Beroende på vad du ska grilla finns det lite olika sätt att placera grillkolen eller briketterna. Men tänk på att alltid lämna en del fritt. Då har du en "zone" för lite tunnare köttbitar som blir klara tidigare än tjocka och om temperaturen blir för hög i grillen kan du använda zonen istället för att behöva plocka av allt på ett fat. När glödbädden har blivit gråaktig är det dags att börja grilla. Många börjar grilla för tidigt vilket ofta resulterar i att grillens temperatur fortsätter att stiga och är man inte observant så riskerar man att bränna det som grillas.

Vi är nog alla lite trötta på kommentaren som fälls när maten plockas av grillen. “ Det är ju nu vi skulle börjat grilla, nu är glöden som bäst”.

Gasolgrill

Med gasolgrill kan du också laborera med en del olika grillmetoder. Då nästan alla gasolgrillar har möjlighet att styra var brännare för sig kan man grilla både indirekt och direkt.
Alla metoder där du grillar indirekt kan innebära en del köttsafter som droppar. Det kan därför vara smart att samla upp detta på en bit folie för att slippa att det bränner fast i grillen.

Annars är det inte så mycket mer man behöver veta eller förbereda med gasolgrill. Se till att det finns gasol i flaksan och tänd grillen.

Metod 1: Direkt grillning

Metoden direkt grillning använder du bäst när du grillar lite tunnare köttbitar som t.ex. skinkschnitzel,hamburgare, korv, fisk, och kyckling.

Grilla direkt med kolgrill

Direkt grillning är den allra vanligaste metoden och som vi alla använt någon gång. Grillkol eller briketter fördelas jämnt i grillens koltråg eller på kolgallret. Invänta en perfekt askgrå glödbädd. Maten placeras sedan direkt över glödbädden. En fördel är om du kan ställa höjden på glödbädden eller på grillgallret. Då har du fler möjligheter att anpassa temperaturen och chansen till en riktigt lyckad grillning ökar.

Vid direkt grillning är det bra att vara observant så att det inte börja brinna i maten om du har en oljig marinad t.ex.

Passande grillar för direkt grillning: Alla typer av kolgrillar och gasolgrillar.

Grilla direkt med gasolgrill

Vrid på brännarna på max och låt grillen bli varm. Efter några minuter är grillen redo och du kan lägga på maten. Nu justerar du enkelt temperatur och har full koll på värmen i grillen. Men kom ihåg: Använd grilltermometer! Ingen är för bra för att använda termometer.

Metod 2: Indirekt grillning


Indirekt grillning är en metod som vi ofta använder för att tillaga lite större köttbitar som måste hinna gå färdigt i mitten och få tid på sig att bli riktigt möra. Råvaror som behöver mer än 15-20 minuter på i tillagningstid är lämpliga att grilla indirekt. T.ex. Revben, helgrillade filéer, hel fågel.

Grilla indirekt med kolgrill


När du grillar indirekt med kolgrill kan briketter vara att föredra då du får en glödbädd som håller längre. Men det går absolut bra med kol också. Fyll halva grillen med grillkol eller briketter, invänta glödbädden. Placera sedan maten på den del av grillgallret som inte har kol under. Stäng locket och undvik att öppna locket i onödan så att du bevarar värmen i grillen.

Grilla indirekt med gasolgrill


Tänd grillen och ställ alla brännare på max. När grillen är varm så stänger du av mittersta brännaren helt. Lägg maten över den brännaren du stängt av och stäng locket. Samma sak här låt locket vara stängt så stor del av grillningen som möjligt.

Passande grillar för indirekt grillning: Alla kolgrillar och gasolgrillar som har lock.

Metod 3: 50-50 metoden


Att grilla med 50-50 metoden påminner mycket om indirekt grillning. Skillnaden är att du använder lite mer grillkol eller briketter och du har två delar med kol/briketter istället för en. 50-50 metoden lämpar sig därför bra om du först vill grilla en fin yta på köttet och sedan låta det gå klart på indirekt värme. Du får samtidigt möjlighet att grilla annat under tiden. T.ex. champinjoner, majskolvar eller andra tillbehör.

Passande grillar för direkt grillning: Alla typer av kolgrillar och gasolgrillar.

Några tips
  1. Alla metoder där du grillar indirekt kan innebära en del köttsafter som droppar. Det kan därför vara smart att samla upp detta på en bit folie för att slippa att det bränner fast i grillen.

  2. Metoderna som i någon form ger indirekt grillning kan du med fördel testa att smaksätta med rökspån eller chunks. Placera en röklåda med blötlagt spån och njut av en härlig rökutveckling.

  3. Använd grilltermometer för att nå perfekt stekgrad

  4. Tänd inte med tändvätska. Det finns många tillbehör för att tända din kolgrill som är både lättare och mer miljövänliga. Tändvätska kan dessutom ge en otrevlig smak. (En kamdogrill får aldrig tändas med tändvätska.)