Charmen med kolgrill

Charmen med kolgrill

Artikel Vi har tidigare skrivit en artikel med titeln Charmen med gasolgrill. Eftersom vi vill vara jämlika så tyckte vi att kolgrillar också förtjänar en artikel.

Om gasolgrillar har en charm med att vara tidseffektivt och praktiskt så är kolgrill tvärt om, och det är det vi älskar! Det finns inget mer primitivt att laga mat över öppen eld, och då snackar vi inte gasol som bränsle. Trä, kol eller briketter ska det vara! Det finns något charmigt redan här.

Charmen med kolgrill

En härlig känsla!

 Att fylla på med kol, placera tändkuber och tända sin grill. Känna doften av kol som börjar ta eld. Att det tar lite tid innan glödbädden har blivit perfekt är bara positivt. Då finns det tid till lite grillsnacks, grilldryck och lite skitsnack. En kolgrill klarar sig inte själv, det vet ju vem som helst eller?

Faktum är att det gör dom nästan, i alla fall kamadogrillarna. Då dom är väldigt snåla i bränsleförbrukning så kan du med hjälp av en termometer kopplad till telefonen låta grillen jobba på i bestämt gradantal. Det finns faktiskt också tillbehör som sköter temperaturen, en liten fläkt reglerar då lufttillförseln. Väl här har vi nog lämnat anledningen till att många väljer att grilla på en kolgrill. Det är primitivt. det ska ryka, brinna och skapas en het glödbädd.

Charmen med kolgrill

Kolgrill Tonello från Boretti

Att bara använda en etikett och säga kolgrill eller kolgrillare känns förlegat, det är ju som att en kolgrill bara är en sorts grill. Vi har ju allt ifrån den klassiska klotgrillen till grilltunnan som kan mätta en hel vikingaby. Vi har stora tunga kamadogrillar ner till de allra minsta typerna av bordsgrillar som t.ex. hibachi. Varianterna och möjligheterna är många. Många kan motivera två grillar i hushållet och oftast skulle jag nog säga att det handlar om en gasolgrill och en kolgrill. Men med tanke på hur många olika varianter av kolgrillar det finns så borde det vara legitimt att varje hushåll bör eller får har minst 3 grillar.

Det enkla är det goda sägs det. Att laga mat över öppen eld får anses som ett enkelt sätt att laga mat även om kokkonsten kan vara precis så avancerad som man önskar eller mer därtill. Charmen med kolgrill får summeras till doften, tiden det får lov att ta och smaken av en perfekt kolgrillad mat.

Charmen med kolgrill