Campingsemester med JFK chicken tacos

Campingsemester med JFK chicken tacos

Recept Jag läste Johan ”Boltis” Broströms inspirerande recension av månadens vara, Enders gasolgrill Explorer Next. Jag vill spinna vidare på temat med att grilla på picknicken eller på campingen som många gör just nu eller kommer att göra inom de närmaste veckorna. Jag vill därför bjuda er på ett ganska enkelt recept där mycket är enkelt att förbereda hemma och sedan grillar vi ett fåtal saker på plats ute på picknicken. Hur låter det? I mitt tycke den bästa av två världar, enkelt och GOTT!

Jag har en lite historia bakom detta recept. För ca tio år sedan var jag en vecka i New York där vi åt på massa olika trevliga restauranger med mat från hela världen. Det roliga med det är att det recept som jag tog med mig hem kommer från flygplatsen JFK på vår väg hem på vår resa. Oftast tänker i
alla fall jag att maten på en flygplats inte är speciellt rolig men just denna rätt var en hit! Både jag och min fru älskar tacos, dock inte den typiska fredagstacosen utan det ska vara mycket smaker med koriander (ni som inte tycker om det, det är aldrig för sent att ändra sig ;) ), lime och god guacamole.
Jag tänkte därför bjuda på mitt recept där jag har tolkat rätten jag en gång åt i New York och jag hoppas att ni ska gilla det.

JFK chicken tacos

När det är dags för att tända grillen på picknicken, på campingen, hemma eller var du än befinner dig så har du redan innan förberett din pico de gallo, din guacamole samt din picklade lök, så de är bara att ta med sig. Det du kommer behöva grilla är således endast kycklingen samt champinjonerna.

Vi förbereder vår grill genom att tända upp den för indirekt grillning. Om du kör med Enders gasolgrill Explorer Next så använder du bara en brännare och får på så sätt en indirekt sida. Grillar du med kolgrill så tänd enligt 50/50-metoden (kol i halva grillen) och kör du i en kamadogrill så lägger du i en deflektorplatta så får du enkelt en indirekt grillzon i grillen.

Campingsemester med JFK chicken tacos

 

  1. 1. Börja med att ta fram kycklingen en stund innan och torka av marinaden lite grann så att den inte droppar ner i glöden. Grilla sedan kycklingen runt om och lägg över till den indirekta sidan. Sätt i en termometer i den tjockaste delen på filén. Stäng locket på grillen. Tempen i grillen bör ligga någonstans runt 200 grader. Låt sedan kycklingen komma upp i 68 grader. Ta av den från grillen och låt vila övertäckt. Skär sedan upp i 0,5 cm tjocka skivor vid serveringen.
  2. 2. När de gäller att grilla skivade champinjoner på grillen så behöver du antingen ett väldigt tätt galler eller en grillkorg. Jag kan därför rekommendera kolkorgen från Enders (Enders vegetable pan) som jag tidigare gjort ett produkttest på. Sätt grillkorgen över direkt glöd ståendes på gallret och grilla sedan svampen tills den fått fin färg och tappat sin vätska.
  3. 3. Värm snabbt tortillabröden över direkt glöd på gallret så att de blir varma och härliga.
  4. 4. Dags att äta! Här kan du givetvis montera din taco precis som du själv vill men jag rekommenderar att lägga osten på kycklingen så att den smälter lite grann. Ta lite av varje ingrediens och fyll ditt tortillabröd.
  5. 5. ÄT OCH NJUT!
Campingsemester med JFK chicken tacos

Hoppas ni provar på receptet! Ha en riktigt fin grill-vår och grill-sommar nu så hörs vi längre fram med fler recensioner och recept!

JFK chicken tacos

TIll marinaden
4 st kycklingfiléer
½ dl rub (jag använder Magic creek BBQs Birdielicious rub som är grym till kyckling)
2 rivna vitlöksklyftor
1,5 dl olja

Blanda samman ingredienserna till marinaden och lägg sedan kycklingfiléerna i en förslutningsbar påse och häll över marinaden. Låt marineras i kylen i minst två timmar.

Pico de gallo
4 stora tomater
1 liten gul lök eller silverlök
½ kruka koriander
1 lime (saften)
½ jalapeño
salt efter smak
vitpeppar efter smak

Dela tomaterna och ta bort ”inkråmet” så blir det inte så vattnigt. Hacka löken, jalapeñon och till sist koriandern fint. Blanda samman allt och pressa över limen. Smaka av med salt och peppar.

Guacamole
4 st mogna avocados
2 stora matskedar Pico de gallo (se recept ovan)
½ kruka koriander
½ - 1 lime, saften.
2 tsk salt
1 stor klyfta vitlök
peppar efter smak

Gröp ur avocados och lägg i en bunke. Ta kniv och gaffel och skär i dem som en tokig till det är lagom chuncky, ska absolut inte vara slät. Sedan pressar du i en vitlök och lägg i övriga ingredienser och blanda samman. Smaka av med salt. Saltet är viktigt för om det är för lite så smakar det ingenting. Räkna med 2 avocados per person, det går åt!

Picklad rödlök
2 rödlökar
2 dl vitvinsvinäger
½ dl socker
1 msk salt
1 lagerblad

Skala och skiva rödlökarna fint. Koka upp vinäger, salt och socker så att det löses upp. Lägg i rödlöken i en stor burk som är väl rengjord. Häll över vätskan och stoppa i ett lagerblad. Förslut och ställt svalt efter att det först svalnat.

Övriga ingredienser som du behöver
2 dl riven cheddarost
250 gram fint skivade champinjoner
Rökig BBQ-sås (jag använder mig av Magic creek BBQs Bourbonlicious)
Små tacobröd, gärna majs- och vetetortilla