Boeuf Bourguignon på grillen

Boeuf Bourguignon på grillen

Recept Jag gillar att testa nya saker när jag grillar och idag gav jag mig på en Bouef Borguignon på min Kamado Joe Classic III. Du behöver avsätta minst 2,5h men desto mer tid du låter det puttra desto bättre blir det.

Jag började med att få fart på grillen och hade en temperatur på ca 200-250 grader från början, vilket jag behöll under tiden jag grillade köttet och några av champinjonerna. När det var klart så sänkte jag temperaturen till ca 150 grader och såg till att aldrig komma över det. 

 1. Skär morötter, löken och vitlöken i skivor. Dela även några av champinjonerna så du har det förberett inför grillningen.

 2. Grilla köttet i bitar, jag kryddar lite med salt och peppar när det ligger på grillen. Ställ samtidigt på grytan på grillen så den hinner bli varm. Ha i en klick smör och olja. (när köttbitarna är klara, lägg över i en annan gryta eller bunke, utanför grillen)

  no-title
 3. Släng även på de champinjoner du redan har delat för att låta dem vara med i grytan under tiden. (Gäller även att spara några till slutet, hade själv hälften nu och hälften sen)

 4. Dags för morötter, lök och vitlöken fräs dem i grytan och efter en stund när det börjar bli lite mjukt ha i fläskfärsen och fräs det med resten grytan. 

  no-title
 5. När färsen börjar få färg ha i tomatpurén så den också får fräsa med i grytan.

 6. Pudra sedan över mjölet och rör så att det fördelar sig jämnt.

 7. En påminnelse ha koll på köttet och champinjonerna, om det är klart så plocka av det och lägg det i en annan behållare så länge.

 8. Häll på vin, tillsätt timjan och lagerblad. Koka upp allt i pannan under omrörning.

  no-title
 9. Lägg sedan i de grillade köttbitarna och champinjonerna, tillsätt buljongtärningen och ha sedan i vatten och öl så att det täcker. Låt grytan småputtra tills köttet är mört, det tar ca 1 1/2 timme. Själv körde jag detta strax över 2h men min erfarenhet är att desto längre tid desto bättre blir det. Men man behöver fylla på med mer vätska och jag fyllde på med öl och vatten under tiden.

  no-title
 10. Under tiden köttet kokar klart, skala smålökarna (det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten). Dela resten av champinjonerna.

 11. När det börjar närma sig och du tycker grytan börjar se bra ut och köttet känns kanon. Då är det dags att börja grilla bacon. Jag grillar min i hela skivor. Sen när de fått fin färg på båda sidor så klipper jag dem i lagom stora bitar och lägger dem i grytan.

  no-title
 12. Så fort du har lite plats bredvid baconet så börja grilla steklökarna, champinjonerna och tomaterna vid sidan om grytan. När de börjar se färdiga ut lägg i dem i grytan.

  no-title
 13. Låt nu allt sjuda några minuter eller tills du ska servera. Själv gillar jag när löken får gå ett tag så de verkligen är mjuka så det brukar få avgöra min tid på hur länge det står på. Mitt stod nog på i ca 20 minuter

 14. Avsluta med att ha över bladpersilja.

  no-title
INGREDIENSER
700 g Nötkött
300 g Fläskfärs
1 st Stor morot
1 st Gul lök
2 st Vitlöksklyftor
2 msk Tomatpuré
1,5 msk Vetemjöl
4 dl Rött vin
2 dl Öl
3 dl Vatten
1 tärning Köttbuljong (Kung Markatta)
1 krm Torkad timjan
2 msk Smör
1 msk Olja
2 st Lagerblad
12 st Steklökar (ca 600 g)
200 g Små champinjoner
150 g Bacon
1 knippe Bladpersilja
Salt
Peppar
Grill som användes i receptet